Belöning för hundar

”Man fångar fler flugor med honung än med vinäger” heter det, och så är även fallet när det kommer till träning av hundar. Att veta hur och med vad man ska belöna sin hund är lite av en konst i sig självt – en konst som många dessvärre inte behärskar vilket resulterar i att träningen inte får optimala resultat.

Så vad är då belöning? Några exempel kan vara:

  • Godis eller något annat ätbart
  • Att hunden får leka med en favoritleksak
  • Att uppspelt klappa och kela med hunden
  • Tala med hunden i ett högt tonläge som den associerar med beröm

Ätbara belöningar

Den förstnämnda är nog vad många först associerar med belöning för hundar. Det finns många typer av ätbara belöningar, och vad olika hundar gillar bäst är väldigt subjektivt. Vissa föredrar korvbitar eller liknande medan andra gillar köpt belöningsgodis från märken så som Pedigree, Doggy eller Planet Pet Society. Dessa godbitar kan bland annat bestå av frystorkad kycklinglever, torkad tonfisk eller dylikt. Många djuraffärer brukar dessutom sälja hundgodis i lösvikt till bra priser.Viktigt att tänka på när man belönar sin hund med något ätbart är att det är något som den normalt sett inte äter. Visst kan det funka att använda torrfoder som belöning (även om riktigt godis är mer uppskattat), men se till att det är av en typ som hunden annars inte äter. Detta gör belöningen mer speciell.

Ej ätbara belöningar

Det kan finnas många anledningar till att man föredrar oätbara belöningar över godis. Vissa hundar gillar helt enkelt inte godis, medan andra kan ha medicinska skäl – så som svårigheter att tugga. En populär variant i denna kategori är att ha en speciell leksak – ett gosedjur, en tuggleksak, etc. – som hunden aldrig får använda förutom när den ska belönas. Andra föredrar att uppspelt kela med hunden samtidigt som de med ljus och snäll röst berömmer den.Alla metoder är effektiva om de görs rätt, och det är helt upp till hundägaren att välja den som passar bäst.