Träna en jakthund

Att träna tillsammans är mycket roligt för både hund och ägare. Hundar gillar att lära sig nya saker och vara aktiva, speciellt tillsammans med husse eller matte.

Att träna en jakthund kräver en hel del specialkunskap och det kan vara bra att ta en erfaren jakthundstränare till hjälp.

Håll hunden i form hela året

Det börjar med motion och att hålla hunden i form, inte bara under jaktsäsongen, utan året om. Låter man hunden bli för tjock och slö under resten av året så tar det mycket längre att nå en hälsosam nivå när det väl är dags för jakt. Jägareförbundet har bra artiklar och råd om detta.

Man kan också kombinera sin egen motion med hundens med till exempel löpning, simning, cykel och drag som beskrivs i den här artikeln.

Rätt utrustning

Om kost och fysisk träning är viktigt för en jakthund så är det minst lika viktigt att hunden ska ha kul när den tränas – det får inte kännas som ett straff. De flesta hundar gillar att apportera och man kan köpa bra tillbehör på nätet som gör denna aktivitet roligare för hunden, som olika slags apportkastare till exempel.

Det är också viktigt att man utrustar en jakthund på rätt sätt med jakthalsband och kanske reflexväst så att den syns väl för förbipasserande.

Disciplin är naturligtvis viktigt och hunden måste svara på vanliga kommandon, som ”sitt”, ”ligg” och ”gå fot” vid första försöket och det är något man kan göra till roliga lekar med lite beröm. Och för att träna spårinstinkten till exempel kan man dra en bit kött på ett snöre genom trädgården och låta hunden spåra detta.