Populäraste hundraserna

Hunden är tillsammans med katten vårt mest populära sällskapsdjur. En av de sakerna som kanske är allra roligast med hundar är att det finns så många olika raser. Här tänkte vi titta närmare på ett par av de vanligaste hundraserna.

Schäfer

Schäfer

En schäfer är en hund som är svår att ta miste på och en hund som i princip alla känner igen. Schäfern, vars fullständiga namn är tysk schäferhund, kommer precis som namnet antyder ursprungligen från Tyskland, där den avlades fram under slutet av 1800-talet från bland annat vallhundar och herdehundar.

En schäfer är en hund som vill arbeta och älskar att röra på sig. Den passar bäst i en väldigt aktiv familj. En schäfer passar också som familjehund då den är bra med barn, men den ska uppfostras med mild och fast hand.

Schäfern är en relativt stor hund och blir som fullvuxen 55-65 cm, hanhundarna något större än tikarna.

Golden retriever

Golden retriever

En annan hundras som knappast går att ta miste på och som också är väldigt lätt att känna igen är golden retrievern.

Från början kommer golden retrievern från Storbritannien där den avlades fram mot slutet av 1800-talet och tillhör precis de andra fem retrievrarna gruppen apporterande fågelhundar. Den avlade med tweed water spaniel för att vara bra på apportering, gilla vatten, vara vänlig, lättlärd och lyhörd. Något som har gjort att hunden blivit en favorit som familjehund.

Fullvuxen når en golden retriever en mankhöjd på mellan 51 cm och 61 cm. En hanhund blir vanligen något större än en tik.

jämthund

Jämthunden

2014 puttade den ned schäfer från topplistan och kom med som topp tre populäraste hundraserna i Sverige. Jämthunden är en nationalras, det vill säga att rasen kommer ursprungligen från Sverige. Den har använts för jakt sedan Norrland koloniserades men erkändes inte som egen ras förrän 1946 eftersom man sa att jämthund och gråhund var samma sak.

Den här hunden ska tränas för jakt, det är deras huvudsakliga ändamål. Jämthunden är en populär hund inom älgjakten och visar stor jaktlust och mod. Den passar inte som enbart sällskapshund på grund av sin styrka, jaktinstinkter och motionskrav.

Jämthunden är en spetshund där hanarna har en mankhöjd mellan 57-65 centimeter och tikar runt 52-60 centimeter.