Greyhound Racing

Det flesta är nog bekanta med namnet Greyhound Racing och har nog sett videoklipp eller åtminstone bilder på dessa hundar som löper i rasande farter på en bana snarlik travbanor.

113613-sprinting-greyhounds

Den moderna Greyhound Racingen har sitt ursprung i Coursing, i Sverige även känt som hetsjakt. Detta var en form av jakt på bytesdjur där man använder sig av hundar för att jaga ned villebråd. Detta var en vanligt jaktteknik som praktiserades av allt från adelsmän till bönder.

När man först försökte sig på Greyhound Racing använde man sig av en rak bana, men denna version utvecklades aldrig till något mer. De ovala banorna man idag använder introducerades för första gången i England 1926 av amerikanen Charles Munn. Här i Sverige började man med sporten först på 1950-talet.

Ända sen början var vadslagning en del av Greyhound Racing och fortsätter att vara det idag. I Svergie finns det tre olika spelformer för Greyhound Racing: GR 3, GR 6 och GR Special. I GR 3 ska man lyckas plocka vinnarna i tre lopp, i GR 6 är det samma sak fast i sex lopp och i GR Special ska man lyckas plocka ettan, tvåan och trean i korrekt ordningsföljd i ett enda lopp.

De Svenska tävlingarna organiseras av Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund. För bara ett par år sedan fanns det 650 aktiva utövare av Greyhound Racing i Sverige och omkring 1000 aktiva kapplöpningshundar. Det finns ett flertal klubbar runtom Sverige, men den klart största är Stockholms Hundkapplöpningssällskap. Allt som allt arrangeras det ca 100 tävlingsdagar landet över och varje juli månad har man även ett SM.

Tävlingar sker huvudsakligen på tre olika distanser: 320, 550 och 780 meter, också kända som kort-, medel- och långdistans. Det finns även vad man brukar kalla supersprint, detta är endast 90 till 100 meter långt.

Trots att det heter Greyhound Racing är det även andra raser som deltar i tävlingarna, raser som Whippet, Sloughi, Saluki och Afganhund har alla funnits som aktiva kapplöpningshundar.