Rätt kost får din hund att orka mer

Motion och kost i rätt mängd är en förutsättning för att din hund ska må bra. Alla hundar har unika näringsbehov och behöver olika mycket mat varje dag.

Rätt mängd

Fundersam hund vid överfull matskål

Precis som för oss människor är hundar individer som har individuella energibehov, hundar av samma ras och storlek kan ha olika stort matintag. Faktorer som bland annat ålder, mängd motion, och hälsotillstånd inverkar på hundens behov.

Hundar behöver dagligen utfordras med en välbalanserad och allsidig kost. Rätt mängd är också viktigt eftersom hunden varken mår bra om den får i sig för mycket eller för lite. Anpassa mängden mat efter hur mycket energi hunden bränner per dag, unga och spänstiga hundar behöver rimligtvis mer mat en äldre och stillasittande hundar. Var även noga med att ofta fylla på hundens vattenskål så att hunden får tillräckligt med vätska. Små valpar behöver i regel mer fett för att bygga upp sina små kroppar.

Rätt kost

Hundmat brukar delas in i kategorierna fuktigt eller torrt foder. Båda dessa varianter innehåller tillräckligt näringsinnehåll som din hund behöver. Idealiskt är att kombinera både fuktigt och torrt foder, för en optimal balans av protein, vitaminer och mineraler som hunden behöver.

Ta inte för vana att ge matrester till din hund, hunden kommer troligtvis tycka det är gott men det är inte lika säkert att det är bra för hunden är hälsosynpunkt. Hunden lär sig snabbt att den kan lämna sin egen mat om den istället serveras en köttbit och om den konsekvent lämnar sin mat så riskerar den att inte få tillräckligt näringsintag, skriver Expressen HusdjurOm din hund har brist på något näringsämne kan det var bra att komplettera med ett kosttillskott. 

Den genomsnittliga svenska hunden utfodras två gånger dagligen och dess totala energiintag består till 75 procent av kommersiellt hundfoder. Det är dock av mindre vikt om hunden får i sig kommersiellt hundfoder eller egenproducerad hundmat, det viktiga är att kosten är balanserad och att hunden får i sig protein, fett, vitaminer, mineraler och vätska i rätt mängd.