Vikten av hundträning

Att träna sin hund är inte bara något som personer som planerar att tävla med den bör göra, och det handlar heller inte bara om simpla trick. En vältränad hund gör som den blir tillsagd av sin ägare, vilket underlättar mycket när man vill undvika besvärliga situationer. Det blir också roligare att gå ut med hunden eftersom man vet att den kommer när man säger till, sitter när man säger till och stannar när man säger till.Detta resulterar i att man kan känna sig säker med att släppa lös sin hund. Se dock till att ha koll på vad som gäller för platsen där du vill släppa lös hunden. I bostadsområden och liknande får hundar över huvud taget inte gå löskopplade, och under vissa perioder får man inte ens släppa lös dem i skogen.

Träna för att det är roligt

Som sagt så kan det vara mycket användbart att träna upp sin hunds lydnad, men man kan ju också träna enbart för att det är kul. Agility blir bara större och större, och även om man inte planerar att tävla med sin hund så kan det vara värt att prova på. Det finns gott om redskap och hjälpmedel att köpa i butiker och på internet – så som justerbara höjdhinder, vippbrädor, slalomstavar och tunnlar. En stor fördel med agility är att det inte bara är hunden som får träning, utan även ägaren. Ju bättre din hund blir desto bättre kondition måste du ha får att orka hänga med.

Att gå vidare med träningen

När din hund väl har lärt sig något så är det viktigt att gå vidare med träningen och riktigt se till att den gör som du säger i alla situationer. Din hund kanske stannar när du säger till den på gräsmattan bakom huset, men hur kommer den reagera när ni är ute och går? Och vad händer när det till exempel finns andra hundar som springer omkring? Träna hårt inför alla möjliga scenarion och introducera gradvis nya distraktioner.